Anunt

Recordurile lui LovendalBloom

Istorie si Civilizatii

Cele mai vechi şi mai fascinante 6 calendare din lume (inclusiv calendarul dacic!)

Vineri, 27 Dec 2013 / 12,468 vizualizari

calendar vechiRasa umană a parcurs un drum lung, de la vieţuirea în peșteri şi până la explorarea (cu ajutorul unor tehnologii avansate) a altor planete din sistemul nostru solar. Toate acest lucruri au devenit posibile datorită curiozității unora în determinarea mișcării corpurilor astrale pe cer. Ei au observat mișcările diverselor planete în spațiu, în fiecare zi şi noapte, şi au determinat viteza și locația lor pe cer. Peste o perioadă de timp, aceste persoane s-au adunat, au format o “asociație” și au început să publice rezultatele lor, pentru ca acestea să fie cunoscute şi de alţii.

De aici provine povestea apariţiei calendarelor; ele au existat în lume în diferite epoci şi în diferite civilizaţii. Acesta este şi scopul articolului de faţă, acela de a prezenta câteva din aceste minunate calendare.

1) Calendarul mayaş.

calendarul mayas 2

Calendarul civilizaţiei maya este unul remarcabil de precis și de complex. El este un aranjament de calendare utilizate în perioada pre-columbiană în America Centrală, în multe comunități din Guatemala și Mexic. Alături de calendarul aztecilor, calendarul mayaş este unul dintre cele mai complet înțelese calendare ale lumii.

El a devenit celebru odată cu posibila sa legătură cu “sfârşitul lumii”, eveniment care ar fi trebuit să aibă loc pe 21 decembrie 2012. Şi totuşi, contrar credinţei populare, calendarul mayaş nu a prezis “sfârşitul lumii” în 2012.

Calendarul mayaş utilizează trei sisteme paralele diferite de datare. Acestea sunt: datarea pe termen lung, Tzolkin (calendarul divin) şi Haab (calendar civil). Dintre acestea, doar Haab are o relație directă cu lungimea anului.

2) Calendarul aztec.

calendarul aztec 2

Calendarul aztec este o modificare a calendarului mayaş. Acesta constă dintr-un calendar agricol de 365 zile, precum și dintr-un calendar sacru de 260 de zile. Acesta este expus în prezent la Muzeul Naţional de Antropologie din Mexico City, Mexic. Ceea ce este fascinant cu privire la acest calendar este faptul că în fiecare an găsim o perioadă de câteva zile, necalculată, situată în afara calendarului, pentru a sărbători în mod liber. Există un total de cinci zile nedatate, la sfârșitul fiecărui an solar, care ar trebui să fie o fază de tranziție și de pregătire pentru anul viitor.

3) Calendarul egiptean.

calendarul egiptean

Istoria astronomiei egiptene datează din mileniul al 5-lea î.Hr. Calendarul lor reprezintă unul dintre cele mai vechi din lume, și debutează cu cercurile de piatră descoperite la Nabta Playa. Vechiul calendar egiptean civil avea un an, adică 365 zile, acestea fiind împărțite la 12 luni, câte 30 de zile pentru fiecare lună. Egiptenii aveau şi ei câte 5 zile suplimentare la sfârșitul fiecărui an. Lunile erau împărțite în trei săptămâni a câte 10 zile fiecare.

4) Astrolabul Canterbury.

astrolabul Canterbury

Acesta este un astrolab medieval, care datează din 1388. El a fost găsit într-o serie de săpături arheologice efectuate în Canterbury (Anglia) în 2005. Acesta este primul astrolab care a fost descoperit în timpul unei săpături arheologice. Astrolabul este un instrument care, cu ajutorul poziției Soarelui și a stelelor, permite utilizatorilor în a determina timpul și a determina latitudinea geografică.

5) Vechiul calendar indian.

calendarul hindus

Este cunoscut în mod tradițional ca “panchanga”. El se bazează pe ciclul lunar; cum o zi se măsoară ca timpul dintre un răsărit și altul, în mod similar, o lună este perioada de la un ciclu la altul de Lună. O lună lunară durează 28 de zile; un an se măsoară de la începutul unui sezon până la revenirea sa. Un an lunar este de 12 luni sau de 254 de zile solare. O lună suplimentară, cunoscută sub numele de “adhika”, se adaugă la calendar, la un interval de cinci ani, întrucât un an lunar este mai scurt decât un an solar. Fiecare lună este împărțită în două cicluri ale Lunii (lună nouă la lună plină și înapoi). Există patru anotimpuri într-un an și un sezon care este cunoscut sub numele de “rtu”.

6) Calendarul dacic.

calendarul dacic

Un articol despre vechile calendare fascinante ale lumii ar fi fost incomplet fără a prezenta şi calendarul dacic, calendarul strămoşilor noştri. NASA foloseşte ca reper pentru calcule calendarul mayaş, cunoscut pentru exactitatea sa, dar ignoră un calendar şi mai precis: calendarul dacic! Calendarul dacic este, în realitate, mult mai exact decât cel mayaş şi incredibil de apropiat de cel actual: 365,242197 zile ! Adică o eroare de 12 secunde (1234/100) pe zi!

Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
8 Comentarii
  • Ce ma doare cel mai rau,ca suntem urmasii celui mai vechi popor din lume,si am ajuns sa ne umilim fata de toti acesti cotropitori,Anglia,Franta,Spania,Portugalia,Olanda,etc.,de ce oare?Nu suntem oare demni de urmasii nostri adevarati?Unde este istoria noastra adevarata si de ce un este dezvaluita de acesti zisi romani (politicieni).Va urmaresc de mult cu mare stima si va doresc UN AN NOU FERICIT SI LA MULTI ANI!!!!

  • ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
   ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
   —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
   ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
   TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
   DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !

  • oare de ce se crede ca tot ce e romanesc nu e bun? totusi avem multe inventii care au revolutianat omenirea!

  • Împărţirea anului în 12 luni este la evrei foarte veche. Din istoria potopului se vede că ele ca şi zilele săptămânale nu aveau numiri speciale, ci se însemnau cu numele general de lună (chodeş, ierach), determinându-se prin numerale şi zicându-se: luna 1-a, a 2-a ş.a.m.d. Aşa se numesc lunile pretutindeni în pentateuh; numai o singură lună, adică aceea în care israilitenii au ieşit din Egipt şi pe care Moisi hotărăşte ca să fie luna lor cea dintâi, avea o numire specială, numindu-se „chodeş haabib” (luna spicelor), pentru că într-însa se cocea cea mai timpurie specie a grânelor, orzul. Fiindcă după cum ni se spune de o mulţime de călători ce au cercetat Palestina, orzul se coace în aceasta ţară cam la două săptămâni după echinocţiul de primăvară, de aici rezultă după hotărârea lui Moisi luna spicelor ar fi început cam cu acest punct al anului, dacă ea s-ar fi măsurat după cursul soarelui.

  • d) Anul tropic, solar sau astronomic, adica intervalul de timp in ca­re pamantul face o rotatie completa in jurul soarelui sau rastimpul din­tre doua treceri consecutive ale soarelui la echinoctiul de primavara. Deoarece anul tropic nu se compune dintr-un numar exact de zile, n-a putut fi luat ca unitate de masura, pentru ca atunci ar fi trebuit ca una din zile sa apartina la doi ani consecutivi. De aceea s-a adoptat ca unitate de masura anul civil sau calendaristic, care in fond e un an con­ventional, obtinut din anul tropic prin inlaturarea fractiunii de zi. Si deoarece anul civil nu coincide exact cu cel tropic (astronomic), s-a cau­tat sa se aduca din timp in timp corectari calendarului, in diferite mo­duri, pentru a se restabili coincidenta anului civil cu anul astronomic. Asa s-a nascut problema calendarului. Greutatea de care se izbeste adica orice calendar sau orice sistem de inregistrare si de masurare a timpu­lui este sa se gaseasca o modalitate sau o formula, dupa care anul civil-calendaristic, care e intrebuintat in uzul zilnic si care opereaza numai cu zile intregi, sa fie adus in acord cat mai mult cu anul tropic sau ceresc.

  • TREZITIVA DRAGI FRATI ROMANI,HAIDETI SA NU NE M-AI LASAM CONTROLATI DE REPTILIENI SI DE NOUA ORDINE MONDIALA…!ACCEPTATI ENERGIA BENEFICA CE VINE DIN UNIVERS,SI INCERCATI CA SA FACETI SA VI SE DESCHIDA AL TREILEA OCHI INTERIOR PENTRU A INTRA IN LEGATURI BUNE…1

  • Din cate stiu acum se lucreaza la un nou calendar, c. rotarian, care poate va rezolva problema amintita…de neconcordanta intre anul civil – Haab si anul tropic – solar…si asta s-ar parea ca se va intampla din creatia a “catorva dintre mintile rasarite pe meleaguri romanesti!!!”.
   Revenim la “seva dacica”…de care am mai vorbit !

Comentati
Numele dvs ↓
E-mailul dvs ↓
Site-ul dvs ↓
Spuneti-ne ce credeti ↓

Blue Captcha Image
Refresh

*

Cautare
Orgoni Crystal Orgoni Crystal
Comentarii recente Cuvinte-cheie principale Trafic

Trafic

eXTReMe Tracker
Administrare site